Dom zdravlja Srpska Crnja                                  

  • jquery content slider
1 2 3 4 5 6 7
joomla slideshow by WOWSlider.com v7.6

O NAMA


Prvi podaci o radu zdravstvene službe na sadašnjem terenu SO Nova Crnja koje pokriva Dom zdravlja Srpska Crnja iz Srpske Crnje i ovog dela Banata pominje se negde između 1890-1919 godine prema arhivskim knjigama. Kao prvi lekar u ovom periodu bio je dr.Murakozi. Za obavljanje lekarske prakse imao je na raspolaganju grofofski fijaker sa kojim je išao u kućne posete bolesnicima. Od 1920 godine u Srpskoj Crnji radi dr.Nemet Karolj sve do 1936 godine, kada ga nasleđuje dr.Štajner Marko koji radi u dva vremenska razdoblja.Pre rata od 1920-1941 godine i posle rata 1946-1958 godine, pored pomenutih lekara tu su još radili i dr.Milić Branko, dr.Nemet Karlo sa suprugom Dimitrom, da bi u periodu posle drugog svetskog rata na ovom području radilo i obavljalo lekarsku službu više lekara. U Srpskoj Crnji dr.Dokmanović Bogdan, dr.Nikolić Vladimir,dr.Antić Dušan; u Novoj Crnji dr.Fabijan, dr.Radgost Radović, dr.Borovac Vojislav, dr.Blažević Uroš; u Aleksandrovu dr.Živanović Svetozar, dr.Obradović Dragan, dr.Ćurković Petar; u Vojvoda Stepi dr.Drmončić Ljubiša; u Tobi dr.Blažić Mirko, dr.Seleši Atila, dr. Dimić Vidosava.

Ukidanjem privatne lekarske prakse 1959 godine i uvođenjem proširenog osiguranja za radnike, u svim mestima SO Nova Crnja formiraju se zdravstvene stanice, tj. na području Opštine formirane su dve zdravstvene stanice.
Jedna sa sedištem u Srpskoj Cenji koja obuhvata naseljena mesta: Radojevo,Hetin i Srpsku Crnju, a druga sa sedištem u Novoj Crnji koja obuhvata naseljena mesta: Vojvoda Stepa, Aleksandrovo, Novu Crnju i Tobu. Uporedo sa formiranjem zdravstvenih stanica 1963 godine formira se i Antituberkulozni i dečiji dispanzer u Srpskoj Crnji. 1964 godine dolazi do kompletne integracije zdravstva na celom području opštine sa sedištem u Srpskoj Crnji. Treba napomenuti da od 1953 – 1959 godine u Srpskoj Crnji postoji i porodilište.

U ovom delu Banata je 1876 godine osnovana prva Apoteka u Srpskoj Crnji. Koncesiju za otvaranje Apoteke dobio je magistar Rziko Karlo po narodnosti Čeh, diplomirao farmaceutske nauke u Beču. 1985. godine prodaje Apoteku Pronijević Gustavu rodom iz Ukrajine. Apoteku u Srpskoj Crnji vodio je sve do 1913. godine koju do 1920. vodi njegov sin Pronijević Franjo, a posle smrti svoga oca 1925. godine sve do 1946. godine do kada je bila u privatnom vlasništvu gde je po potrebi službe te godine prebačen u Banatsko Veliko Selo, da bi se 1949. godine vratio u Srpsku Crnju gde ostaje do kraja službovanja. Umro je u Budimpešti 1968. godine i sahranjen u Zrenjaninu. Takođe i Apoteka Srpska Crnja se 1964 godine integriše u jedinstvenu zdravstvenu službu sa sedištem u Srpskoj Crnji.

Zaštitnik pacijentovih prava:

 

Zaštitnik prava pacijenata više ne postoji u ustanovama zdravstvene zaštite. Po novom Zakonu (pročitaj dalje...)

 

Zakazivanje termina:

 

Da biste zakazali pregled ili kontrolu kod lekara potrebno je da pozovete Call centar Doma (pročitaj dalje...)

 

Izabrani lekar:

 

Procedura za izbor lekara je krajnje jednostavna, a za registraciju je potreba overena (pročitaj dalje...)