ПРЕВЕНЦИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ

С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 12.11.2023. године биће организовани превентивни прегледи  у периоду  од 8 до 16 часова у  Дому здравља Српска Црња,  ул. Патријарха А.Чарнојевића бр.15 Српска Црња.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији, као и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.  Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести, закључује в.д.директора Дома здравља Српска Црња Др Младен Будовић

У протеклом периоду рађени су ПСА тест,преглед штитасте жлезде,као и прегледи са контролом нивоа глукозе,холестерола и триглицерида.

За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе .

У склопу превентивних прегледа планирани су :

  • Мерење крвног притиска (ординација у приземљу)
  • Мерење телесне масе
  • Израчунавање степена ухрањености
  • – одређивање гликемије и липидни статус у крви (триглицериди и холестерол ) ;
  • Гликолизирани хемоглобин ( HbA1C )ради се у  просторијама лабораторије

Напомена : Молимо све заинтересоване који желе да ураде вађења крви за одређивање шећера у крви и липида пре тога не једу ништа минимум 12 сати.

Преглед се организује за одрасле особе код којих до сада није детектовано кардиолошко обољење или дијабетес.

                                                                         Очекујемо Вас