ПРЕВЕНЦИЈА = ЗДРАВЉЕ

И ове недеље, 19. новембра, у око 170 државних здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи, у периоду од 8 до 16 часова. Грађани ће моћи да измере телесну тежину, одреде степен ухрањености, измере крвни притисак, ниво шећера…..
Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији, као и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење…
За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе .

У нашој утанови, Дому здравља Српска Црња, ул. Патријарха А.Чарнојевића бр.15 Српска Црња у склопу превентивних прегледа планирани су :

  • Мерење крвног притиска (ординација у приземљу)
  • Лабораторијске анализе – одређивање глукозе и липидни статус у крви (триглицериди и холестерол ) ; ради се у просторијама лабораторије
    Напомена : Молимо све заинтересоване који желе да ураде вађења крви за одређивање шећера у крви и липида пре тога не једу ништа минимум 12 сати.
    Преглед се организује за одрасле особе код којих до сада није детектовано кардиолошко обољење или дијабетес.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције. У протеклом периоду рађени су ПСА тест,преглед штитасте жлезде,као и прегледи са контролом нивоа глукозе,холестерола и триглицерида.

ОЧЕКУЈЕМО ВАС !